Beweging & training
Afbeelding invoegen

Regelmatig rijzen er vragen over hoelang er met een pup mag gewandeld worden, wanneer men mag beginnen met intensief sporten met de jonge hond.  Daar het toch wel een belangrijk punt is dat het skelet van de hond zich op een zo gezond mogelijke manier kan ontwikkelen met zo min mogelijk belasting, heb ik deze rubriek bij opgenomen in mijn website.

De groeischijven :

De groei van de botten in de lengte vindt plaats in de groeischijven.  De botten groeien niet willekeurig, maar alleen in deze groeischijven van kraakbeen, die zich bevinden aan de uiteinden van de botten.  Tijdens de groei wordt het kraakbeen gemineraliseerd en omgezet tot bot.

Verstoringen die zich tijdens dit proces kunnen voordoen leiden tot skelet aandoeningen die kreupelheid en misvorming van botten tot gevolg hebben.  In de meeste gevallen doen deze aandoeningen zich voor in de schouder- en elleboog gewrichten.  Ook het kniegewricht, het enkelgewricht en het heupgewricht kunnen worden aangetast.

Tijdens de puberteit worden er geslachtshormonen gemaakt (testosteron en oestrogeen).  Die stimuleren de afgifte van het groeihormoon.  Het groeihormoon stimuleert de groei van weefsel (vooral botweefsel), opname van aminozuren, aanmaken van eiwitten en afbreken van vet.  Door het geslachtshormoon krijgt men een groeispurt.  Na de puberteit zorgt het geslachtshormoon er weer voordat de groei stop wordt gezet door de sluiting van de groeischijven.

 Het sluiten van de groeiplaten voor een gemiddeld grote hond :

Schouder 10 - 12 maanden
Elleboog 9 - 11 maanden
Tenen 6 - 7 maanden
Bekken 5 - 6 maanden
Heup 9 - 11 maanden
Knie 10 - 14 maanden

Hieruit kan besloten worden dat voor de leeftijd van 14 maanden de hond zeker niet te zwaar belast mag worden omdat de beenderen nog niet volledig volgroeid zijn.

Teveel beweging op jonge leeftijd is slecht, maar te weinig beweging ook !  In het eerste levensjaar van de pup moet hij leren bewegen en alles goed te timen : kracht, snelheid en richting.  Coördinatie moet geoefend worden om een goede en vlotte beweging te krijgen.  Dit kan je doen door veel en gevarieerde bewegingservaringen op te doen : wandelen op verschillende ondergronden, omgevingen, materialen ... lopen op gras is helemaal anders dan lopen in het mulle zand op het strand, evenwicht bewaren op een matras is veel moeilijker dan op een harde vloer.  Dit zijn dingen die kunnen geoefend worden met de jonge hond om zijn coördinatie en omgevingsbesef te verbeteren.  Later kan dit heel goed van pas komen in de sport.

Op 1-jarige leeftijd zijn nog niet alle groeischijven gesloten, en moeten we de piekbelastingen nog zoveel mogelijk proberen te vermijden.  Toch is de aanwezigheid van reeds goed ontwikkelde spieren een must om het nog kwetsbare skelet van de hond te beschermen en te ondersteunen.

Wandelen met de jonge hond :
Verspreid de wandelingen gelijkmatig over de dag.  Wandel liever wat vaker per dag dan 1 lange wandeling.
De tijd van de wandeling bij een pup mag men tellen op 5 min/levensmaand.

vb : pup van 8 weken : 10 min per wandeling, verschillende keren per dag
vb : pup van 12 weken : 15 min per wandeling, verschillende keren per dag
vb : pup van 16 weken : 20 tot 25 min per wandeling, verschillende keren per dag enz ....

Tussendoor is het noodzakelijk dat de pup kan rusten !


Afbeelding invoegen


Spelen met de jonge hond :
Maak een keuze uit spelen of langer wandelen.  Beiden te vaak of te lang gaan doen is te belastend; ook bij het spelen is het beter van meerdere keren per dag korte stukjes te spelen dan 1 keer lang te spelen.
Vermijd vooral bij grote hondenrassen tot een leeftijd van 9 maanden van achter ballen aan te hollen die stuiteren.  Zoekspelletjes of spelen met speelgoed dat niet kan stuiteren kan wel.

Fietsen met jonge honden :
Dit mag vanaf de leeftijd van 8 maanden (grote rassen liever nog later)
De eerste 2 weken kan men langzaam beginnen : 2 à 3 keer 5 min. is meer dan genoeg om rustig op te bouwen.  Vanaf de 3de week kunnen 10 min.
Om de 14 dagen kan men de tijd opdrijven tot 20 à 25 min.  Pas steeds je tempo aan aan dat van je hond.  Hij mag nooit achterkomen.  Een goed tempo is een vlotte draf van de hond.
Neem regelmatig een pauze en vermijd lange monotone fietstochten (bouw een max. van 1 uur in tot zeker de leeftijd van 14 maanden).  Controleer na elke fietstocht de voetzooltjes van de hond.  Bij de minste beschadiging moet de tijd afgebouwd worden.

Trappenlopen met de jonge hond :
Vermijd te veel trappen met grote rassen.  Let ook op het tempo; dit moet rustig en beheerst zijn, hij mag zeker niet van de trappen afstormen. Vermijd ook gladde of open trappen.
Risicohonden zijn kleine- en kortbenige honden, honden met overgewicht of honden met weinig conditie.
Best kun je hem leren trappenlopen op een andere plaats dan thuis.

Training van de jonge hond :
Als je van plan bent te gaan sporten met je hond eenmaal hij volgroeid is (agility, canicross, dogfrisbee, flyball enz...) is het ook belangrijk van een vast schema aan te houden en de hond in het begin zeker niet teveel te gaan belasten, willen we nog lang meedraaien in de hondensport !

De Zwitserse Witte Herder is uitermate geschikt voor allerhande hondensporten. Er is méér dan keuze genoeg wat hem en baasje zal kunnen bekoren :)
Behendigheid (agility), flyball, doggydance, dogfrisbee, obedience, gedrag & gehoorzaamheid, reddingshond, speurhond, canicross, schapendrijven, treibbal enz enz .......
Uitgebreide informatie over deze verschillende hondensporten zijn te vinden op internet.
 

Afbeelding invoegen