Acupressuur

 
 
Yin - Yang
De hemel is tot stand gekomen door een opeenhoping van Yang; de aarde is tot stand gekomen door een opeenhoping van Yin.  Water en vuur zijn de symbolen voor Yin en Yang ; Yin en Yang zijn de bron van alle kracht en het begin van alles in de schepping.
Yang stijgt op naar de hemel; Yin daalt af naar de aarde.
Zo vertegenwoordigt het universum beweging en rust, die gecontroleerd worden door de wijsheid van de natuur.  De natuur verleent de kracht om te verwekken en te groeien, te oogsten en op te slaan, te beëindigen en opnieuw te beginnen.
                                                                                                                                  Ilza Veith
                                                                                                                                  Nei Ching
 
De Traditionele Chinese Geneeswijze gaat uit van het principe dat lichaam en geest één geheel zijn en werkt vanuit een energetisch denkmodel; 'Qi' is in TCM een belangrijk onderdeel.
 
Qi kan gezien worden als energie de universele levenskracht, maar ook als het zelf genezend vermogen dat ieder mens in zich draagt.  Qi stroomt door een stelsel van vaten, de zogenaamde meridianen.  Op deze meridianen zijn 365 punten bekend, waar Qi beïnvloed kan worden.
 
Yin en Yang is een erg belangrijk principe in de Chinese Geneeswijze.  Ze vormen een samenspel van tegengestelde krachten, zoals de zon en de maan, warm en koud, vol en leeg, dag en nacht, ...
Tegelijkertijd zijn Yin en Yang onafscheidelijk.  De één kan niet zonder de ander bestaan.  Wanneer Yin en Yang niet in evenwicht met elkaar zijn, kunnen ziektes ontstaan.  Door middel van acupressuur kan het evenwicht tussen Yin en Yang weer hersteld worden, blokkades opgeheven worden en kan een tekort aan energie weer aangevuld worden met als gevolg dat het zelf genezend vermogen van een dier gestimuleerd wordt om adequaat te reageren.
 
YIN
 
Energy condensing

State : substantial
Velocity : slower
Direction : descending
temperature : cooler
Moisture : more moist
Vital substances : blood, body
fluids and essence
Consciousness : being
 

 

Afbeelding invoegen

 
YANG
 
Energy expanding
 
State : non-substantial
Velocity : faster
Direction : rising
Temperature : warmer
Moisture : more dry
Vital substances : Qi and Mind
Consciousness : knowing
In de Chinese geneeskunde werkt men met de "Vijf-Elementenleer" om verbanden te kunnen leggen tussen de verschillende fasen van een leven, maar ook in het verloop van de seizoenen.  Men gaat uit van elkaar ondersteunende (Sheng- Cyclus) en controlerende (Ko-Cyclus) organen in het lichaam.
 
De Vijf elementen zijn Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.  Bij elk element hoort o.a. een Yin orgaan, een Yang orgaan, een seizoen, een dagdeel, een kleur, een lichaamsweefsel, een emotie, ...
 
Hoe werkt het :
Acupressuur werkt op de fascia; het bindweefsel dat om alle organen en onderdelen van het lichaam zit.
Bindweefsel is zacht, rekbaar weefsel dat in je hele lijf voorkomt.  Het bestaat uit cellen, vezels, basisstoffen en water.  De functies van bindweefsel zijn : het onderling verbinden van lichaamsdelen, het opvullen van tussenruimten, het 'dichten' van wonden (littekenweefsel), steun en vorm geven aan het organisme en aan de afzonderlijke organen.
Fascia kan rekken, zich stretchen, maar ook gaan kleven of verdikken.  Als fascia onder spanning wordt gezet, maakt het lichaam meer bindweefsel aan op die plek om de spanning te compenseren.  Dat betekent dat de onderliggende structuren beperkt worden in hun functioneren en bewegen, en gedwongen worden om een andere vorm aan te nemen dan hun natuurlijke vorm en houding (mn. de spieren en de zenuwen).  Fascia kan beïnvloed worden door externe factoren zoals trauma's.
Fascia bestaat voor 70 % uit water en voor 30 % uit collageen.  Fascia heeft veel kwaliteiten, maar één daarvan is bijzonder belangrijk voor acupressuur; het velletje reageert op zachte en aanhoudende druk.  Na 90 seconden druk wordt fascia weer 'vloeibaar'; het verandert van een gel in vloeibare vorm. Hierdoor kunnen verklevingen worden opgelost.  Dit laat het lichaam weer vrijer bewegen en kan het lichaam dus weer in balans komen.
 
Dieren zijn vaak héél ontvankelijk voor energetische genezing. Acupressuur helpt om een dier in balans te houden of om weer beter in balans te brengen wat een positief gevolg heeft op de algemene conditie van het dier.
 
Acupressuur kan ingezet worden bij :
 • versterkt het immuunsysteem
 • zorgt voor snellere afvoer van afvalstoffen
 • werkt bij emotionele disbalans
 • geeft verlichting bij spierkramp
 • geeft ontspanning
 • artrose, nekpijn, rugpijn, schouderklachten,...
 • obstipatie, diarree, spijsverteringsproblemen
 • heup/schouder dysplasie
 • verstuikingen
 • epilepsie
 • incontinentie
 
Certificaat "Acupressuur Practioner Honden" behaald op 10 maart 2019. 
 
 

Ik ben geen dierenarts en stel geen medische diagnoses.  De therapie die gegeven wordt mag niet begrepen worden als een medische behandeling. Raadpleeg hiervoor altijd uw dierenarts.  Alle aangeboden holistische modaliteiten zijn geen vervanging voor medische hulp, ze zijn een ondersteuning hiervan.