EssentiŽle OliŽn

Geschiedenis van de aromatherapie
Het woord aromatherapie wordt pas sinds deze eeuw gebruikt, maar in feite is het al duizenden jaren oud en maakten de Egyptenaren en Babyloniërs er al gebruik van om de geest en lichaam te verzorgen. De meest bekend oliën die de Egyptische priesters gebruikten waren Wierook, Mirre, Cederhout, Oregano, Koreander en Jeneverbes. Goed bewaard gebleven karaften met essentiële oliën werden gevonden in verschillende piramides.
 
Al ruim 3000 jaar v. Chr. wisten de Chinezen dat vluchtige oliën die in ieder kruid, struik of boom voorkomen, geneeskrachtige eigenschappen kunnen bezitten.  De kennis over deze essentiële, aromatische of etherische oliën verspreidde zich vanuit China naar o.a. India, Perzië en vooral Egypte.  De hieruit ontstane moderne aromatherapie is een manier om met behulp van etherische oliën zowel de psychische als ook de fysieke gesteldheid van de mens (en dier) aanzienlijk te verbeteren.
 
De vroegste kennis van de aromatherapie is bij de Chinezen gevonden en wel 4500 j.v.Chr.  In die tijden vormde het zelfs de hoofdschotel van de geneeskunde aldaar.  Daarna heeft het zijn weg gevonden naar India, Egypte, Griekenland en de Romeinen.
In 1922 werden in het graf van de Farao Toetanchamon een aantal geurpotjes gevonden, waarbij in enkele de geur van Nardus en Kruidnagel nog waarneembaar was.  Cleopatra beschikte naast haar befaamde natuurlijke aantrekkelijkheid over ontelbare welriekende oliën, die de kracht van haar persoonlijkheid aanmerkelijk zullen hebben opgevoerd.  De Egyptenaren gebruikten hun befaamde Kyphi olie (een samenstelling van verschillende oliën) in hun tempels.  Ze balsemden hun doden met harsen en essentiële oliën en weerden insecten met in essentiële oliën gedrenkte papyrusbladen.
Grieken en Romeinen ontwikkelden hun badcultuur met de in Egypte opgedane kennis van essentiële oliën en besprenkelden hun lichamen, kleren, bed en wanden van huizen hiermee.  In Heliopolis (Perzië) had men zelfs de gewoonte 3 maal daags verschillende soorten reukgoed te verspreiden : 's ochtends Mirre, 's middags een mengsel van 16 verschillende aroma's en 's avonds een samenstelling van rustgevende geuren.
 
In West-Europa, toen het in de Middeleeuwen met de hygiëne abominabel gesteld was, werden bepaalde essentiële oliën veel gebruikt tegen de stank en om hun desinfecterende eigenschappen.  Kerken werden met zwavel, hop, peper en wierook gedesinfecteerd en esculapen hadden aan hun wandelstok zakjes met geurende kruiden, die men onder de neus hield wanneer men zieken bezocht.  Welgestelden droegen een zilveren ketting met houdertje, gevuld met etherisch Oliën.  Men ontdekte dat de etherisch oliën een ontsmettende werking hadden doordat veel parfumeurs geen last hadden van de pest en de cholera.
 
De opkomst van de alchemie en de daaruit voortkomende chemie plus een aantal andere factoren deden de aromatherapie in vergetelheid belanden om pas in het begin van vorige eeuw door de Fransman René Maurice Gattefosse opgenomen te worden en op moderne wijze gereconstrueerd te worden.  Het verhaal gaat dat hij bij het oplopen van een brandwonde bij toeval naar een fles met etherisch lavendel olie greep om de brandwonde te koelen.  De brandwond zou hierdoor sneller en beter genezen zijn dan gebruikelijk, waarna Gattefossé zich verder verdiept heeft in de geneeskrachtige werking van etherische oliën.
 
Dr. Jean Valnet is één van de koplopers van de aromatherapie en verkreeg na de 2de wereldoorlog officiële erkenning voor de therapie in Frankrijk.  
 
De laatst tijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan op universiteiten over de gehele wereld.  Door de resultaten heeft men zowel een veel betere kennis verkregen van de etherische oliën zelf als een groot inzicht in hun specifieke krachten.
 
Etherische oliën zijn de vluchtige bestanddelen van planten welke onder andere dienen voor de afweer van de plant.  Sommigen vergelijken ze met de Chi/Qi of Levenskracht van de plant. Vandaar de benaming "essentiële oliën".
Afbeelding invoegen 

Het gebruik van etherische Oliën is afhankelijk van de toepassing en van de aard van de olie.  Ze worden gewonnen uit verschillende delen van een plant; de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of het hout (van stam, takken of wortels). Meestal bevat een plant niet meer dan 1 % etherische olie, maar ingeval van nootmuskaat en kruidnagel is dat meer dan 10 % etherische olie. Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende vluchtige oliën.  Slechts een klein deel (circa 10 %) van het plantenrijk is in staat deze aromatische bestanddelen te produceren.  
De voornaamste inhoudsstoffen van etherische oliën zijn monoterpenen en cyclische koolwaterstoffen, evenals hun alcoholische, aldehyde of ester-afgeleiden.
Sommigen soorten vluchtige olie zijn vrij duur, doordat soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren.  Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappel een afvalproduct van de sap-industrie zijn.  Duur is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er veel speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om vluchtige olie te produceren. Parfumolie is goedkoper maar is ook minder sterk.  Parfum-oliën worden chemisch samengesteld en zijn bedoeld om een geur kunstmatig na te bootsen.
 

De essentiële oliën van Young Living zijn van de allerbeste kwaliteit, daarom gebruik ik alleen deze oliën. Ik wil er op kunnen vertrouwen dat ik producten gebruik die 100% natuurlijk en van therapeutische kwaliteit zijn, zodat het ook voor (kleine) kinderen, ouderen en dieren gebruikt kan worden.

Young Living is het enige bedrijf van zijn soort dat de planten op eigen landgoederen op biologische wijze teelt, oogst, destilleert en verpakt. Zo wordt er gegarandeerd dat er geen pesticiden of chemicaliën in het product zitten, en kun je er zeker van zijn dat de oliën puur,biologisch, super geconcentreerd en van therapeutische kwaliteit zijn.

Slechts 10% van alle etherische oliën op de markt zijn 100% natuurlijk (zonder toevoegingen) en slechts 1% is van therapeutische kwaliteit (alle werkzame stoffen van de plant zijn behouden).

Young Living staat voor topkwaliteit en geeft altijd de "Seed to Seal" garantie.

 

Afbeelding invoegen
Ik ben geen dierenarts en stel geen medische diagnoses.  De therapie die gegeven wordt mag niet begrepen worden als een medische behandeling. Raadpleeg hiervoor altijd uw dierenarts.  Alle aangeboden holistische modaliteiten zijn geen vervanging voor medische hulp, ze zijn een ondersteuning hiervan.