AlvleesklierinsufficiŽntie

De alvleesklier (pancreas) is een klier die gelegen is direct na de maag, in de bocht van de twaalfvingerige darm. De alvleesklier bestaat uit twee gedeelten :

  1. Het zgn. Endocrien gedeelte, verantwoordelijk voor de productie van insuline en glucagon, twee stoffen verantwoordelijk voor het op peil houden van het bloedsuikergehalte.  Verstoringen in deze functie kunnen leiden tot suikerziekte.
  2. Het zgn. Exocrien gedeelte, verantwoordelijk voor de productie van allerlei verteringsenzymen zoals amylase (zetmeel), lipase (vetten) en trypsine (eiwitten).  Deze enzymen worden in de pancreas opgeslagen en bij het passeren van voedsel in de dunne darm aan het voedsel afgegeven om te helpen bij de vertering.

Exocriene Pancreas Insufficiëntie (EPI) is een aandoening van de alvleesklier, waarbij de het exocriene gedeelte klier geen of onvoldoende verteringsenzymen produceert.  Hierdoor kan het voedsel in de darmen niet goed worden verteerd.  Soms komt deze afwijking tot uiting op een leeftijd van zes maanden tot twee jaar.  Ook op latere leeftijd, rond het vierde jaar.  De hond hoeft niet altijd een zieke indruk te maken.  Soms beginnen de problemen met een jonge hond die niet goed groeit en erg mager blijft.  De ontlasting is altijd wat aan de dunne kant en heeft een grijsachtige tot zeer lichtbeige (klei) kleur.  Soms kan de hond onverwacht erg ziek worden.  Hij krijgt heftige buikpijn en kan overgeven.  Deze plotselinge ziekteverschijnselen kunnen optreden na een lange periode van alvleesklier insufficiëntie zonder dat daar echt duidelijke verschijnselen aan vooraf gingen.  Andere klinische symptomen zijn :

  • Verhoogde tot zeer overmatige eetlust (polyfagie); de dieren kunnen de neiging krijgen om ontlasting of vreemde voorwerpen te eten.
  • Vermageren; soms tot broodmager
  • Grote hoeveelheden grijzig gekleurde ontlasting
  • Meer tot overmatig drinken/veel plassen; met soms, als extra complicatie suikerziekte
  • Chronische diarree
  • Slechte vachtconditie.
Het kan zijn dat de alvleesklier dusdanig is aangetast dat dit tot overlijden van de hond kan leiden.  Bij een snelle diagnose en behandeling is het mogelijk dat de hond lang en gezond kan functioneren.  Het toedienen van medicijnen samen met een aangepast dieet is over het algemeen een leven lang noodzakelijk.
Door een bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek kan men tot een diagnose van EPI komen.