DM

Degeneratieve myelopathie (DM)


Degeneratieve myelopathie (DM) is een progressieve neurologische aandoening van het ruggemerg bij honden, mogelijke vergelijkbaar met ALS of MS bij mensen.

In het ruggenmerg lopen zenuwbanen die de spieren aansturen.  De zenuwen liggen in bundels gegroepeerd in de zogenoemde "witte stof".  Deze witte stof wordt aangetast, de isolatie (myeline) van de zenuwen verdwijnt en de zenuwen sterven af, waardoor de aansturing van de spieren steeds minder wordt.

De ziekte heeft een verraderlijk begin en vangt meestal aan tussen de leeftijd van 6 en 14 jaar.  Vanaf de eerste tekenen tot het einde verloopt meestal 6 tot 18 maanden.

 


Rechts het ruggenmerg van een gezonde hond, links van een lijder van DM.  Het ruggenmerg is behoorlijk gedegenereerd (aangetast) wat duidelijk te zien is aan het verlies van de blauwe kleur.

De definitieve diagnose is slechts mogelijk door middel van autopsie.
Op 15 juli 2008 is het gen, verantwoordelijk van DM, gevonden in 43 hondenrassen.  De ziekte wordt vooral geconstateerd bij de Duitse Herder en de Welsh corgi Pembroke.  Andere rassen die gevoelig zijn voor DM : Boxer, Rhodesian ridgeback, Saarlooswolfhond en de Franse Buldog.  Een test is nu beschikbaar door middel van DNA.

Symptomen :
  • Begint met zwakte en coördinatie verlies in de achterste ledenmaten
  • Verlamming van de achterhand
  • Loopt waggelend, struikelt sneller en kan slepen met de achterpoten (waardoor de nagels slijten)
  • Incontinentie
  • Controle verlies over de ontlasting
  • In later stadium worden de hersenschors en vitale organen aangetast 
  • Het verloop van de ziekte is afhankelijk van de fysieke conditie en omgevingsfactoren.
  • De hond wordt meestal stressgevoelig.
De hond heeft geen pijn !

Diagnose :

De diagnose gebeurt door middel van eliminatie.  Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor de uiterlijke kentekenen van DM, zoals onder andere hernia, spondylose, tumor, cyste, infecties of hartaanval.  Er kan een EMG, CT-scan en/of MRI-scan worden gemaakt.  Geeft dit geen resultaat, dan wordt de diagnose DM gesteld.  

Behandeling :

Er bestaat geen behandeling voor DM. Echter, soms is het mogelijk de ziekte te vertragen.  De verschillende behandelingen welke op het Internet worden aanbevolen zijn zonder wetenschappelijk gemeten resultaat.  Training bevordert de spieropbouw van de nog bruikbare spieren, waardoor de hond langer mobiel blijft.  Aanbevolen is training, bijvoorbeeld wandelen (niet slenteren) en zwemmen.
Honden met DM zijn heel stressgevoelig.  Het is daarom belangrijk om stress te vermijden, aangezien dit het proces kan versnellen.  Narcose en chirurgische ingrepen zijn daarom niet aangeraden.